Prof. Asoc. Dr. Muhammed Bayram
Rezervoni një vizitë
SQ▾
A Është I Rrezikshëm Operacioni Bypass?

A Është I Rrezikshëm Operacioni Bypass? Rreziku i Vdekjes dhe Përqindjet e Suksesit

Pyetja më e sinqertë dhe më në vend që pacientët tanë bëjnë kur marrin vendimin për bypass është: «Cili është rreziku i këtij operacioni?» Në këtë shkrim do t’ju shpjegoj, me një gjuhë si të qartë, ashtu edhe të kuptueshme, rreziqet e vërteta të operacionit bypass, mënyrën se si i llogarisim ato paraprakisht dhe përqindjet e suksesit që kemi arritur në mjekësinë moderne.

Faktorët e Rrezikut në Operacionin Bypass (Mosha, Diabeti, Veshkat)

Çdo operacion ka një rrezik dhe ky rrezik ndryshon shumë nga pacienti në pacient. Mosha e shtyrë, sëmundja e sheqerit, insufiçienca renale, infarkti i mëparshëm i zemrës, sëmundja e mushkërive dhe ulja e fuqisë së pompimit të zemrës (fraksioni i ejeksionit) janë faktorët më të rëndësishëm që e rrisin rrezikun. Operacionet e bëra në kushte urgjence, për shembull gjatë një infarkti të zemrës në zhvillim e sipër, kanë gjithmonë rrezik më të lartë sesa operacionet e planifikuara (elektive).

Çfarë Është EuroSCORE? Si Llogaritet Rreziku i Operacionit?

Në vend që t’i vlerësojmë këta faktorë një nga një, përdorim sistemet e njohura ndërkombëtarisht të vlerësimit të rrezikut; më i përhapuri është EuroSCORE II. Ky sistem, që mbledh së bashku 18 parametra të ndryshëm, si mosha e pacientit, sëmundjet shoqëruese, funksioni i zemrës dhe shkalla e urgjencës së operacionit, llogarit në përqindje rrezikun e pritur të vdekjes brenda spitalit, të veçantë për atë pacient. Ne këtë pikë e llogarisim patjetër para operacionit te secili pacienti ynë dhe e bazojmë, si vendimin tonë, ashtu edhe bisedën me pacientin dhe familjen e tij, mbi këtë të dhënë konkrete.

Përqindjet e Suksesit të Bypass-it në Mjekësinë Moderne

Falë përparimeve në teknikën kirurgjikale, në menaxhimin e anestezisë dhe në mbështetjen e kujdesit intensiv, te pacientët e planifikuar me rrezik të ulët deri mesatar, rreziku i vdekjes brenda spitalit nga operacioni bypass sot gjendet zakonisht në intervalin 1-2%; kjo përqindje është ulur në mënyrë të dukshme krahasuar me vitet 1990, kur u zhvillua EuroSCORE i pari, sepse si zgjedhja e pacientëve, ashtu edhe cilësia e kujdesit pas operacionit, kanë bërë përparim të madh. Sigurisht që kjo është një mesatare e përgjithshme; ajo që është përcaktuese është llogaritja e profilit tuaj personal të rrezikut me sistemin e vlerësimit.

Pyetje të Shpeshta

A është i njëjti rreziku për të gjithë? Jo. Rreziku i një pacienti të ri, pa sëmundje shoqëruese dhe që operohet me plan, është shumë më i ulët sesa rreziku i një pacienti në moshë të shtyrë, me sëmundje të shumta shoqëruese dhe të operuar në kushte urgjence.

Nëse EuroSCORE del i lartë, a do të thotë se nuk mund të operohem? Nuk do të thotë patjetër që nuk mund të operoheni; një pikë e lartë bën që ekipi ynë të përgatitet për operacionin me më shumë kujdes, duke marrë masa shtesë. Te disa pacientë me rrezik shumë të lartë vlerësohen edhe opsionet alternativë të trajtimit.

A e ndryshon llogaritja e rrezikut vendimin për operacion? Po, në disa raste; te pacientët me rrezik shumë të lartë, në vend të kirurgjisë, mund të vihen përpara, si përparësi, opsione më pak invazive, si stent-i.

Përfundim

Edhe pse rreziku i operacionit bypass është real, në mjekësinë moderne ai është në një nivel shumë të ulët për shumicën e pacientëve dhe ky rrezik mund të llogaritet paraprakisht, në mënyrë konkrete, me sisteme të bazuara në prova shkencore, si EuroSCORE. Qëllimi ynë është ta ndajmë këtë rrezik me ju në mënyrë transparente dhe ta marrim vendimin së bashku.

Nëse ju është rekomanduar operacioni bypass dhe dëshironi të njihni nivelin tuaj të rrezikut, mund të merrni termin për një vlerësim të detajuar.

Referencat

  1. Nashef SA, Roques F, Sharples LD, et al. EuroSCORE II. Eur J Cardiothorac Surg. 2012;41(4):734-744.
  2. Chalmers J, Pullan M, Fabri B, et al. Validation of EuroSCORE II in a Modern Cohort of Patients Undergoing Cardiac Surgery. Eur J Cardiothorac Surg. 2013;43(4):688-694.
↑