Doc. dr. Muhammed Bayram
Zakažite pregled
BS▾
Da li je bajpas operacija rizična?

Da li je bajpas operacija rizična? Rizik smrti i stope uspjeha

Najiskrenije i najsadržajnije pitanje koje naši pacijenti postavljaju prilikom odluke o bajpasu glasi: „Koliki je rizik ove operacije?“ U ovom tekstu objasnit ću stvarne rizike bajpas operacije, način na koji ih unaprijed izračunavamo i stope uspjeha koje smo dostigli u modernoj medicini, otvoreno i razumljivim jezikom.

Faktori rizika kod bajpas operacije (dob, dijabetes, bubrezi)

Svaka operacija nosi određeni rizik i taj se rizik od pacijenta do pacijenta znatno razlikuje. Starija životna dob, šećerna bolest, bubrežna insuficijencija, prethodni srčani udar, bolest pluća i smanjena snaga pumpanja srca (ejekciona frakcija) najvažniji su faktori koji povećavaju rizik. Operacije izvedene u hitnim uslovima, na primjer tokom aktivnog srčanog udara, uvijek nose veći rizik od planiranih (elektivnih) operacija.

Šta je EuroSCORE? Kako se izračunava rizik operacije?

Umjesto da svaki od ovih faktora procjenjujemo zasebno, koristimo međunarodno priznate sisteme za bodovanje rizika; najrasprostranjeniji je EuroSCORE II. Ovaj sistem, koji objedinjuje 18 različitih parametara kao što su dob pacijenta, pridružene bolesti, funkcija srca i hitnost operacije, izračunava očekivani rizik smrti u bolnici za konkretnog pacijenta, izražen u procentima. Ovaj rezultat obavezno izračunavamo kod svakog našeg pacijenta prije operacije i na njemu zasnivamo i vlastitu odluku i razgovor sa pacijentom i njegovom porodicom.

Stope uspjeha bajpasa u modernoj medicini

Zahvaljujući napretku u hirurškoj tehnici, anesteziološkom vođenju i intenzivnoj njezi, rizik smrti u bolnici nakon bajpas operacije kod planiranih pacijenata niskog i srednjeg rizika danas se uglavnom kreće u rasponu od 1-2%; ovaj procenat znatno je niži u odnosu na devedesete godine kada je EuroSCORE prvi put razvijen, jer su i odabir pacijenata i kvalitet postoperativne njege znatno napredovali. Naravno, ovo je opšti prosjek; presudno je izračunavanje vašeg ličnog profila rizika sistemom za bodovanje.

Često postavljana pitanja

Da li je rizik za sve isti? Ne. Rizik kod mladog pacijenta bez pridruženih bolesti koji se operiše planski mnogo je niži nego kod starijeg pacijenta s više pridruženih bolesti kojeg se operiše u hitnim uslovima.

Ako mi EuroSCORE bude visok, znači li to da ne mogu biti operisan? To nužno ne znači; visok rezultat omogućava našem timu da operaciji pristupi pažljivije, uz dodatne mjere. Kod nekih izrazito visokorizičnih pacijenata razmatraju se i alternativne opcije liječenja.

Da li izračun rizika mijenja odluku o operaciji? Da, u nekim situacijama; kod izrazito visokorizičnih pacijenata prioritet se može dati manje invazivnim opcijama poput stenta umjesto hirurgije.

Zaključak

Rizik bajpas operacije je realan, ali je u modernoj medicini za većinu pacijenata na prilično niskom nivou i taj se rizik unaprijed, konkretno, može izračunati sistemima zasnovanim na dokazima poput EuroSCORE-a. Naš cilj je da taj rizik s vama otvoreno podijelimo i da odluku donesemo zajedno.

Ako vam je preporučena bajpas operacija i želite saznati svoj nivo rizika, možete zakazati pregled radi detaljne evaluacije.

Literatura

  1. Nashef SA, Roques F, Sharples LD, et al. EuroSCORE II. Eur J Cardiothorac Surg. 2012;41(4):734-744.
  2. Chalmers J, Pullan M, Fabri B, et al. Validation of EuroSCORE II in a Modern Cohort of Patients Undergoing Cardiac Surgery. Eur J Cardiothorac Surg. 2013;43(4):688-694.
↑